Bolečine v križu med nosečnostjo – kako vam medicinska akupunktura lahko pomaga

bolečine v križu med nosečnostjo

Kaj so bolečine v križu med nosečnostjo?

Bolečine v križu med nosečnostjo so mišično-skeletne bolečine, ki se pojavljajo v spodnjem predelu hrbta. Gre za pogost problem med nosečnicami, saj kar 60 do 80 % nosečnic poroča o bolečinah v križu vsaj enkrat med nosečnostjo. 

Bolečine v križu se lahko pojavijo kadarkoli med nosečnostjo, najpogosteje pa v drugi polovici nosečnosti. Nosečnice običajno opisujejo bolečine, ki se poslabšajo ob aktivnostih in premikanju ter se izboljšajo ob počitku. Bolečine se običajno pojavljajo v spodnjem delu hrbta, vendar se lahko širijo tudi navzdol po zadnjici v eno ali obe spodnji okončini. Bolečine so pogosto hujše ponoči, še posebej ob obračanju, in lahko motijo spanec.

bolečine v križu med nosečnostjo

Zakaj se pojavijo bolečine v križu med nosečnostjo?

Študije kažejo, da so k bolečini v križu med nosečnostjo bolj nagnjene ženske, ki: 

 • so imele obstoječe bolečine v križu že pred nosečnostjo
 • so imele bolečine v križu v prejšnji nosečnosti
 • pričakujejo dvojčke, trojčke, …
 • imajo povišan indeks telesne mase (so predebele za svojo višino).

V večini primerov so bolečine v križu posledica mehanskih dejavnikov, ki izvirajo iz slabe/nepravilne drže, oslabelosti mišic, ohlapnosti sklepov in/ali draženja sklepov v hrbtenici. K bolečinam v križu med nosečnostjo lahko pripomore tudi zadrževanje tekočin v vezivnem tkivu. Najbolj je hrbtenica občutljiva v predelu L4 in L5 (v predelu četrtega in petega ledvenega vretenca), zato je v tem predelu bolečina v križu najpogostejša. 

bolečine v križu med nosečnostjo, ledvena krivina

Na sliki zgoraj se lepo vidi, kako se z napredovanjem nosečnosti ledvena krivina hrbtenice povečuje in kako je zadnjica postavljena vse bolj navzad in izven vertikalne linije. Povečevanje ledvene krivine še dodatno stiska vretenca, medvretenčne ploščice in mehka tkiva skozi katera potujejo živci. Bolj kot je predel križa stisnjen, večja je verjetnost, da se pojavijo bolečine v predelu križa. 

Redko je vzrok bolečine v križu zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska). Najpogosteje se bolečine v križu med nosečnostjo pojavijo zaradi mehčanja vezivnega tkiva pod vplivom hormonov, ker se celotno telo med nosečnostjo mehča in pripravlja na uspešen porod. 

Kdaj je bolečina v križu lahko nevarna in je nujno potrebno obiskati zdravnika?

 • če opažate mišično oslabelost ali izgubo občutka v eni ali obeh spodnjih okončinah, zadnjici ali v predelu spolovila
 • če pride do nenadne zapore urina (nezmožnost uriniranja) ali do inkontinence – uhajanja vode ali blata
 • če je prisotna mrzlica, povišana telesna temperatura ali nenamerna izguba telesne teže
 • če imate krvavitev iz nožnice ali bolečine pri uriniranju
 • če imate hudo bolečino v križu, ki ni odvisna od premikanja, zlasti če se pojavlja tudi ponoči
 • če se bolečina v križu poveča ob kihanju ali kašljanju

bolečina v križu in nujen obisk zdravnika

Kaj lahko naredite sama, da zmanjšate bolečine v križu?

Ameriški kolegij porodničarjev in ginekologov predlaga naslednje ukrepe za lajšanje bolečin v hrbtu med nosečnostjo:

 • Nosite čevlje z nizko peto, ki imajo dobro podporo za stopalni lok.
 • Ne dvigujte težkih predmetov. Poiščite pomoč pri dvigovanju težjih predmetov.
 • Če je vaša postelja preveč mehka, med vzmetnico in posteljni okvir postavite desko.
 • Ko dvigujete predmete, se usedite v položaj počepa, upognite kolena in ohranjajte hrbet vzravnan. Tako bodo večino dela dvigovanja prevzele mišice nog in ne mišice v predelu križa.
 • Sedite na stolih z dobro oporo za hrbet ali uporabite majhen vzglavnik za podporo v predelu križa.
 • Spite na levem boku, med koleni imejte blazino za podporo.
 • Lahko poskusiste tudi s toplimi ali hladnimi obkladki.
 • Če dlje časa stojite ali sedite, si vzemite redne odmore na 30 minut, tako da spremenite položaj telesa. Če sedite na vsake 30 minut vstanite in se sprehodite. Pomagajte si tudi s pručko. Več o tem preberite v blogu Bolečine v križu.

ležanje na levem boku

Varna in učinkovita vaja za lajšanje bolečin v križu med nosečnostjo

Ta vaja vam bo pomagala okrepiti trebušne mišice in mišice v predelu križa na varen in učinkovit način, kar vam bo znatno olajšalo bolečine v križu med nosečnostjo:

1. Začnite tako, da se postavite “na vse štiri”. Dlani naj bodo navpično pod rameni, kolena naj bosta navpično pod boki. Prsti naj bodo usmerjeni naprej, nogi naj bosta v širini bokov, tako da se stopali ne dotikata.

2. Vaša pozornost naj bo usmerjena na trebušne mišice. Gib začnite tako, da potegnete trebušne mišic navznoter, s tem se hrbet usloči, glava pa potegne navzdol, tako da gledate v tla. Hrbet premikajte le toliko, kolikor udobno zmorete. Ostanite v tem položaju 10 sekund in normalno dihajte.

vaja za križ 1

3. Sedaj spustite predel križa v nevtralni položaj in dvignite glavo ter poglejte v strop. Glavo dvignite le toliko, da pri tem predel križa ostane v nevtralnem, zravnanem položaju. Ne krivite hrbta. Bolj kot boste pazile, da je predel križa v nevtralnem, zravnanem položaju, bolj boste krepile trebušne in hrbtne mišice in hitreje se bodo bolečine v križu zmanjšale.

vaja za križ 2

4. Med tema dvema položajema prehajajte počasi in ritmično 10-krat, tako da čutite trebušne mišice, kako delajo, hkrati pa se predel vašega križa premika nežno in prijetno. Vsak položaj zadržite 10 sekund. Dihajte nekoliko globlje kot običajno. Ne zadržujte diha. Ko z glavo pogledate navzgor v strop, pazite da predel križa ostane čimbolj raven. Če imate občutek, da vam zadnjica uide preveč nazaj in se predel križa začne kriviti, zavestno zvrnite medenico (boke) naprej, to vam bo pomagalo, da se predel križa zravna.

5. Za bolj prijetno in učinkovito izvajanje te vaje sledite navodilom za PRAVILNO DIHANJE: Ko z glavo pogledate navzgor v strop, globoko vdihnite, nato položaj z dvignjeno glavo zadržite 10 sekund in med tem normalno dihanje. Ko z glavo pogledate navzdol v tla, globoko izdihnite, položaj zadržite 10 sekund in normalno dihanje.

V primeru nejasnoti in vprašanj glede te učinkovite in pomembne vaje vam z veseljem odgovorimo med obravnavo po Metodi RPRE

Kako mi lahko pomaga medicinska akupunktura v sklopu obravnave po Metodi RPRE?

Medicinska akupunktura popolnoma naravna metoda zdravljenja, deluje globinsko, odpravlja bolečine in sprošča celotno telo. Zmanjšuje posledice stresa, izboljšuje spanec, krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetje v telesu. Pričakujete lahko ponovno vzpostavitev naravnega ravnovesja v vašem celotnem telesu in ne le odpravo bolečin. 

Številne strake poročajo tudi o dvigu energije, tako da imajo več volje do življenja in da potrebujejo manj počitkov čez dan. Pričakujete lahko tudi, da se bo vaš spanec poglobil in okrepil, kar pomeni, da se bo vaše telo ponoči še hitreje in učinkoviteje obnavljalo. Tako bo vaše telo bolje pripravljeno za uspešen in prijeten porod in nadaljno skrb za dojenčka.

Tukaj si preberite več o Metodi RPRE in o tem, kako potekajo obravnave. 

medicinska akupunktura in bolečine v križu med nosečnostjo

Je medicinska akupunktura v nosečnosti varna?

Medicinska akupunktura je v nosečnosti varna metoda zdravljena, kar potrjuje več študij. Prednost medicinske akupunkture je, da deluje popolnoma naravno. Učinkovito zmanjšuje bolečine v križu, kar pomeni, da ne boste potrebovale tablet, ki imajo dokazane stranske učinke na razvijajoči se plod. 

nosečnost brez bolečin

Lahko medicinska akupunktura sproži prezgodnji porod?

Študije so pokazale, da medicinska akupunktura ne more sprožiti poroda. Pri akupunkturi v sklopu tradicionalne kitajske medicine trdijo, da lahko z iglanjem točno določenih akupunkturnih točkami namerno sprožijo ali pospešijo začetek poroda. Študije, ki so bile narejena ne področju medicinske akupunkture ne kažejo možnosti, da bi medicinska akupunktura lahko sprožila porod. Tudi v študijah, kjer je bilo zaželjeno, da se porod sproži, se z medicinsko akupunkturo žal porod ni sprožil.

Zaključek študij je, da medicinska akupunktura ne more sprožiti poroda ali povzročiti splava. Medicinska akupunktura, ki jo izvajamo znotraj obravnav po Metodi RPRE je varna in ne vpliva na sprožitev poroda.

Metaanaliza več študij, je pokazala, da je povišana vrednost hormona kortizola povezana z večjo pojavnostjo prezgodnjih porodov. Hormon kortizol se dvigne, vsakokokrat ko ste pod stresom. Medicinska akupunktura sprošča vaše celotno telo in zmanjšuje nivo kortizola, tako da vas pravzaprav brani pred prezgodnjim porodom.

neboleč porod

Lahko medicinska akupunktura škoduje plodu?

Ni dokazov, da bi medicinska akupunktura kakorkoli škodovala plodu. Ravno nasprotno, ker učinkovito zmanjšuje bolečine in posledice stresa, izboljšuje spanec, krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetje v telesu, tako pozitivno in blagodejno vpliva na nosečnico in plod. Študije poročajo o tem, da medicinska akupunktura poleg odpravljanja bolečin, tudi zvišuje nivo energije v telesu, kar pomeni, da lahko pričakujete več volje in elana za življenje in manj utrujenosti. 

medicinska akupunktura ne škoduje plodu

Kaj poleg medicinske akupunkture lahko še dodatno pričakujem v sklopu obravnav po Metodi RPRE?

V sklopu obravnav po Metodi RPRE (običajno 10 obravnav v 10 tednih) se skrbno posvetimo vam in vaši težavi. Prisluhnemo vašim željam in pričakovanjem glede poroda in vam pomagamo pri pripravi na porod. Vse obravnave so indvidualne in prilagojene vašim trenutnim potrebam, zato lahko pričakujeta, da bo obravnava vsakokrat nekoliko drugačna. Vse to z namenon, da vam pomagamo do hitrih in trajnih rezultatov.

Bolečine niso samo posledica telesnih težav, tesno so povezane tudi z našimi mislimi in posledičnimi občutki/čustvi. Pri povezavi uma, čustev in telesa vam učinkovito pomagamo s tehnikami, ki temeljijo na nevroznanosti in omogočajo hitro olajšanje čustvenih napetosti. Pomagamo vam tudi, da v svojo rutino vpeljete zdave navade, ki podpirajo zdravo rast in razvoj ploda, hkrati pa pomagajo vam, da se bolje počutite v svojem telesu.

Preberite si mnenja zadovoljnih strank

medicinska akupunktura pomaga pri bolečinah v križu med nosečnostjo

Kakšne pozitivne učinke lahko pričakujem po ciklu obravnav po Metodi RPRE?

Vaše telo bo bolj spoščeno in umirjeno, kar pomeni, da se boste prijetneje pripravljale na porod. Tudi sam porod bo zato za vas lahko lepša in bolj sproščena izkušnja. Lahko pričakujete, da se bodo bolečine v križu zmanjšale in da se bo kvaliteta vašega življenja dvignila. Imele boste več energije, kar pomeni, da boste lažje skrbele za družinske člane, opravljale delo in vsakodnevna opravila ter svoj čas kvaliteno preživljale z otroki, partnerjem in prijatelji. Lahko boste opazile, da ste manj razdražljive, bolj čustveno stabilne, pri delu pa bolj fokusirane in produktivne. 

Ali medicinska akupunktura pomaga tudi kot priprava na sproščen in naraven porod?

Velika študija izvedena v Veliki Britaniji je pokazala, da so ženske, ki so prejele medicinsko akupunkturo v sklopu priprav na porod, imele več naravnih porodov (manj carskih rezov), so potrebovale manj analgezije med porodom in so bile po porodu krajši čas v bolnišnici. Ženske so tudi povedale, da jim je akupunktura pomagala, da so imele lepšo izkušnjo poroda.

Metoda RPRE vam lahko spremeni življenje, o tem pričajo številna mnenja zadovoljnih strank.

Podarite si prvi obisk, kliknite povezavo NAROČITE SE ZDAJ in izpolnite vprašalnik – ker si tudi ve zaslužite težko pričakovane spremembe na bolje!

prijetna priprava na porod brez bolečin

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.