Bolečine v križu – 8 načinov kako si lahko takoj pomagate

bolečine v križu

Kaj so bolečine v križu?

Bolečine v križu so bolečine v spodnjem delu hrbtenice. Po naravi so lahko tope, zbadajoče, pekoče, .. Bolečine se lahko širijo v eno ali obe spodnji okončini. Prepogibanje, rotacije, dvigovanje bremen, dolgotrajno sedenje ali stoja na mestu lahko bolečine še dodatno poslabšajo.

Kako pogoste so bolečine v križu in kako jih delimo?

Raziskave kažejo, da ima 84% ljudi bolečine v križu vsaj enkrat v življenju. Bolečine v križu so najpogostejši vzrok za obisk osebnega zdravnika.

Bolečine v križu glede na čas trajanja delimo na:

 • Akutne bolečine v križu, ki trajajo manj kot 4 tedne
 • Subakutne bolečine v križu, ki trajajo med 4 do 12 tednov
 • Kronične bolečine v križu, ki trajajo več kot 12 tednov

Javno zdravstvena raziskava v Sloveniji je pokazala, da je med kroničnimi boleznimi ravno bolečina v križu najpogostejša kronična bolezen med odraslimi prebivalci Slovenije. 55 % Slovencev trpi za bolečinami v križu, kar je več kot število Slovencev, ki ima zvišan krvni tlak (teh je 30,2 %) in zvišane vrednosti holesterola (teh je 24%).

Če tudi vas tarejo bolečine v križu, sedaj veste vsaj, da niste edini.

man holds his back due pain

Kako zaskrbljen/a naj bom glede bolečine v križu?

Ne predvidevajte najslabšega. Skoraj vsakdo ima kdaj bolečine v križu. Raziskave kažejo, da se večinoma bolečine v križu same od sebe umirijo v nekaj tednih. Nujni primeri, ki zahtevajo takojšnjo zdravstveno oskrbo ali celo kirurški poseg, so redki.

Kljub temu, je nujno, da obiščite izbranega osebnega zdravnika če imate bolečine v križu in poleg še vsaj eno od spodaj navedenih težav:

 • ste nedavno padli ali si poškodovali predel hrbta
 • občutite oslabelost, ohromelost ali mravljinčenje v eni ali obeh spodnjih okončinah
 • imate težave z odvajanjem vode ali blata (retenca – zastoj urina ali inkontinenca – nehote vam uide urin ali blato)
 • ste nepričakovano shujšali
 • imate visoko telesno temperaturo
 • imate ali ste v preteklosti preboleli raka ali osteoporozo (bolezen, kjer postanejo kosti porozne, krhke in lomljive)

Prav tako obiščite zdravnika, če:

 • so vaše bolečine v hrbtu tako hude, da ne morete opravljati preprostih vsakodnevnih opravil
 • se vaše bolečine v hrbtu ne začnejo izboljševati v 4 tednih.

doctor work

5 najpogostejših vzrokov za bolečine v križu:

1. Mišična napetost in zakrčenost: Eden najpogostejših vzrokov za bolečino v križu je prekomerna napetost ali zakrčenost mišic, ki stabilizirajo predel križa. Do tega pride zaradi dolgotrajnega sedenja ali stoje, nepravilnih in nenadnih gibov, dvigovanja težkih predmetov ali nepravilne drže.

2. Zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska): Zdrs medvretenčne ploščice je poškodba medvretenčne ploščice med hrbteničnimi vretenci, ki lahko privede do bolečine v križu. To se običajno zgodi, ko notranji del diska prebije zunanjo plast diska in pritisne na živčno korenino, ki izhaja iz hrbtenjače.

3. Osteoartritis: Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki lahko prizadene tudi hrbtenico. To lahko privede do bolečine v križu zaradi vnetja, obrabe sklepnih površin in zmanjšane gibljivosti hrbtenice.

4. Spinalna stenoza: Spinalna stenoza je zoženje hrbteničnega kanala, ki lahko povzroči stiskanje hrbteničnih živcev. To lahko privede do bolečine v križu, pa tudi do mravljinčenja, šibkosti ali težav z ravnotežjem.

5. Ankilozirajoči spondilitis: Ankilozirajoči spondilitis je kronična vnetna bolezen, ki lahko prizadene hrbtenico in druge sklepe. To povzroči togost hrbta, bolečine v križu in omejeno gibljivost.

Naj še dodamo, da sta tumor ali okužba zelo redka vzroka za pojav bolečine v križu.

bolečine v križu,

Kaj je lahko najbolj verjeten vzrok moje bolečine glede na to, kakšne težave imam?

 • Če so se bolečine v križu pojavile, medtem ko ste nepravilno dvigovali breme ali ste naredili hiter rotacijski gib v hrbtenici, je verjetno da so se zakrčile in napele mišice, ki stabilizirajo predel križa, in ta napetost sedaj povzroča bolečino.
 • Če se bolečina širi navzdol po spodnji okončini, lahko to kaže na to, da je ena od živčnih korenin pritisnjena in dražena, lahko zaradi zdrsa medvretenčne ploščice.
 • Če se bolečine v križu širijo navzdol po obeh spodnjih okončinah, je to lahko znak, da imate zožen hrbtenični kanal (spinalna stenoza).

5 stvari, ki se jim nujno izognite, če želite, da vas bolečine v križu nikoli ne napadejo:

1. Telesna neaktivnost. Slabo razvite, mlahave in šibke trebušne mišice in mišice, ki stabilizirajo predel križa, zlahka privedejo do bolečin v križu.

telesna neaktivnost, gospod na kavču

2. Prekomerna telesna teža, saj le-ta še dodatno obremenjuje predel križa.

Številne stranke povedo, da so tekom obravnav po Metodi RPRE uspešno izgubile kilograme brez diet in odrekaja. Preberite si njihova mnenja.

Debela gospa z bolečino v križu

Številne stranke povedo, da so tekom obravnav po Metodi RPRE uspešno izgubile kilograme brez diet in odrekaja. Preberite si njihova mnenja.

3. Napačno dvigovanje bremen. Pri dvigovanju ne uporabljajte mišic, ki stabilizirajo predel križa, ampak uporabljajte mišice nog, ki so precej močnejše. To pomeni, da dvigujte bremena iz počepa in z ravnim hrbtom. Ne zvijajte se in krivite hrbta.

napačno dvigovanje bremen in bolečina v križu

4. Stres. Stresni hormon kortizol povzroča zakrčenost in napetost mišic, kar vodi v bolečine v križu. Študije kažejo, da imajo ljudje, ki so nagnjeni k tesnobi in depresiji, večje tveganje za pojav bolečine v križu.

Bolečina vodi v stres, anksioznost, tesnobo

5. Kajenje. Kadilci imajo več bolečin v križu kot nekadilci. Kašljanje povečuje pritisk v predelu križa in lahko povzroči zdrs medvretenčne ploščice. Kajenje škodljivo vpliva na srčno-žilni sistem in lahko zmanjša pretok krvi v hrbtenici, hkrati pa tudi poveča tveganje za osteoporozo (bolezen, kjer postanejo kosti porozne, krhke in lomljive).

Kajenje lahko povzroči ali poslabša bolečine

Starost je nekaj čemur se ne morete izogniti, zato bodite še toliko bolj pazljivi, da se izognete zgoraj naštetim dejavnikom tveganja za pojav bolečine v križu. Bolečine v križu so pogostejše pri starejših, ampak ne samo pri starostnikih, povečana pojavnost bolečine v križu se začne že po 30. letu starosti.

3 pametni in koristni nasveti glede pravilnega položaja telesa za preventivo bolečine v križu.

Pravilno stojte. Ohranite neutralni položaj. Medenice ne zvračajte nazaj, tako da vam zadnjica štrli preveč nazaj, kajti v takem položaju se medvretenčne ploščice v predelu križa še dodatno stiskajo in peštajo. Ko stojite dlje časa, postavite eno nogo na nizek podstavek ali pručko, tako boste zmanjšali obremenitev v predelu križa. Nogi po določenem času menjajte, tako da izmenično stojite na eni in nato na drugi nogi. Pravilna drža in razbremenjevanje predela križa zmanjšata napetost v predelu križa in preprečujeta nastanek bolečine v križu.

Pravilno sedite. Izberite stol z dobrim oprijemom za spodnji del hrbta, naslonjali za roke in vrtljivo osnovo. Položite blazino ali zvito brisačo v ledveni del hrbta, da ohranite njegovo normalno krivino. Ohranite kolena in boke v položaju 90 stopinj. Položaj pogosto spreminjajte, vstanite vsaj na vsako pol ure.

Pravilno dvigujte. Izogibajte se dvigovanju težkih bremen, če je le mogoče. Če morate nekaj težkega dvigniti, naj večino dela opravijo mišice nog. Ohranite hrbet vzravnav – ne zvijajte se – in sklanjajte se samo v kolenih (počep). Breme držite blizu telesa. Če je predmet težak ali neroden, poiščite osebo, ki vam bo pomagala pri dvigu tega predmeta, tako da se bo teža predmeta porazdelila na vsaj dve osebi.

pravilna drža pri delu pri bolečinah v križu

V primeru nejasnosti vam pravilnosti pri drži še podrobneje razložimo med obravnavo po Metodi RPRE.

8 načinov, kako si lahko pomagate pri bolečinah v križu

Večina ljudi, ki ima epizodo bolečine v križu, nima resne bolezni in lahko začne s konzervativnim (neoperativnim) zdravljenjem:

1. Ostanite in bodite telesno aktivni – še vedno se veliko ljudi  bolji, da se bodo njihove bolečine v križu poslabšale, če bodo telesno aktivni. V tem primeru je strah odveč. Najboljša stvar, ki jo lahko storite je, da ostanete čim bolj aktivni. Ljudje z bolečino v križu okrevajo hitreje, če ostanejo aktivni. Gibanje zmehča spazem mišic v predelu križa in prepreči izgubo mišične moči mišic, ki stabilizirajo predel križa. Če je bolečina huda, lahko nekaj dni počivate. Mnogim najbolj odgovarja ležanje na hrbtu z blazino pod koleni in z nekoliko dvignjenim vzglavjem. Vendar je pomembno, da čimprej začnete hoditi in se gibati.

Redna aerobna telesna dejavnost, ki ne obremenjuje mišič hrbta preveč, lahko poveča moč in vzdržljivost mišic, ki stabilizirajo predel križa. Hoja, kolesarjenje in plavanje so dobre izbire. Pomembne so tudi vaje, ki krepijo mišice jedra telesa (stabilizatorje trupa spredaj in zadaj), zato je nujno izboljšati moč in prožnost tako trebušnih kot hrbtnih mišic, saj le v primeru, da so mišice dovolj močne spredaj in zadaj, učinkovito podpirajo predel križa. Pri tem vam lahko pomaga vadba pilatesa ali joge. Najdite dejavnost, pri kateri uživate in vam bo tako pomagala, da ostanete aktivni.

K telesni aktivnosti vas spodbujamo tudi med obravnavami po Metodi RPRE. Pomagamo vam, da v vaše življenje vnesete telesno aktivnost, ki vas osrečuje, kajti le aktivnost, ki vam je prijetna, bo ostala del vašega vsakdana na dolgi rok. Pomagamo vam tudi, da v svoj vsak dan vnesete čimveč prijetnega gibanja. Tekom obravnav vas bomo naučili tudi zelo učinkovitih, a preprostih tehnik, ki vam vzamejo manj kot 5 minut časa na dan in vam pomagajo pri krepitvi zdravja. Več o tem med obravnavo po Metodi RPRE.

Telesna aktivnost preprečuje bolečine v križu

2. Izogibajte se dvigovanju težkih bremen – V vsakem primeru pa se potrudite, da še naprej normalno opravljate vsakodnevne dejavnosti in opravila.

3. Toplota – Nekaterim ljudem toplota pomaga pri zmanjšanju občutka bolečine. Uporabljajo grelne obkladke, grelne ovoje, topel tuš ali toplo kopel. Študije so pokazale, da toplota lahko zmanjša bolečino, vendar je učinek le kratkotrajen. Izognite se visokim temperaturam, da preprečite opekline kože. Običajno se uporabe hladne temparture (hladni obkladki, hladen tuš) ne priporoča. Izjema je le v primeru, da občutite jasno zmanjšanje bolečine v križu ob uporabi hladne temperature.

toplota pomaga pri bolečinah v križu

4. Zdravila – Včasih bolečine v križu vztrajajo in je potrebno poseči po zdravilih. Običajno pri bolečinah v križu pomagajo paracetamol, metamizolom ali  nesteroidno protivnetna zdravila – NSAID, včasih pa so potrebna še druga zdravila. Ker ima vsako od teh zdravil določene kontraindikacije in stranske učinke, vam bomo glede medikamentozne terapije, ki je najbolj primerna za vas, vaš tip bolečine v križu in pridružene bolezni svetovali med obravnavo po Metodi RPRE.

Tukaj si preberite več o tem, kako poteka prva obravnava po Metodi RPRE. Obravnave po Metodi RPRE izvaja zdravnica Ana Drobež, ki je anesteziologinja, strokovnjakinja za zdravljenje bolečine, medicinsko akupunkturo in sprostilne tehnike, ki je pomagala že številnim ljudem pri hitri odpravi bolečine in vrnitvi nazaj v aktivno in kvalitetno življenje. Preberite si več o Ani.

5. Masaža – Kljub temu, da ni dokazov, da masaža pomaga pri zmanjšanju bolečin v križu, je masaža običajno sproščujoča in nekaterim ljudem pomaga, da se prehodno počutijo boljše.

6. Fizioterapija – Fizioterapevt vas lahko nauči pravilnih vaj za raztezanje in moč, tako da okrepite mišice v predelu jedra telesa (tako trebušne kot hrbtne mišice). Pomagal vam bo tudi, da se vrnete k svojim običajnim aktivnostim in da svoje telo uporabljate v pravilnih položajih. Ultrazvok, TENS – transkutana električna stimulacija, interferenčna in laserska terapija po študijah niso pokazale pomembnega učinka na zmanjšanje bolečine v križu.

Bolečine v križu in redna vadba

7. Zmanjšanje stresa – Obstaja jasna povezava med nivojem stresa in zakrčenostjo ter napetostjo mišic, kar lahko povzroča bolečine v križu, nervozo, tesnobo in celo depresijo. Veliko ljudi se zaradi bolečine v križu boji premikati in normalno gibati, predvsem v primeru kronične bolečine v križu pa ljudje pogosto izgubijo upanje, kar vodi v tesnobo in depresijo.

Metoda RPRE vam lahko pri tem pomaga, saj vključuje tehnike s področja nevro znosnosti, ki vam bodo pomagal pri modifikaciji dojemanja bolečine in pri prilagoditvi odziva na bolečino, tako da si boste hitro in učinkovito povrnili kvaliteto življenja in kmalu tudi ugotovili, da so se bolečine v križu zmanjšale ali celo odpravile. Preberiti si več o tem kako vam Metoda RPRE lahko pomaga.

sproščanje blaži bolečine v križu

8. Medicinska akupunktura znotraj obravnave po Metodi RPRE vam dokazano pomaga pri zmanjšanju ali odpravi bolečine v križu. Številne študije so potrdile učinkovitost medicinske akupunkture pri zmanjšanju bolečine v križu in hkratnem izboljšanju kvalitete življenja. Medicinska akupunktura je popolnoma naravna metoda, deluje globinsko, odpravlja bolečine in sprošča celotno telo. Hkrati zmanjšuje posledice stresa, izboljšuje spanec, krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetje v telesu. Vse več študij opisuje, da bolečine v križu niso le posledica nepravilnosti na nivoju mišično-skeletnega sistema, ugotavlja se vedno večji vpliv vnetja in vnetnih celic ter prostih radikalov in oksidativnega stresa v poteku nastanka in vzdrževanja bolečine v križu.

Obravnava po Metodi RPRE vam pomaga pri sprostitvi napetosti in zakrčenosti v mišicam, hkrati globinsko sprosti vaše telo in uma, ter zmanjša količino vnetja in oksidativnega stresa v vašem telesu, tako da se vaše telo hitreje in učinkoviteje obnovi. Vse to po popolnoma naravni poti in brez stranskih učinkov. Metoda RPRE deluje celostno in pomaga vašemu telesu do ponovnega ravnovesja in življenja brez bolečine v križu.

medicinska akupunktura lajša bolečine

Metoda RPRE vam lahko spremeni življenje, o tem pričajo številna mnenja zadovoljnih strank.

Podarite si prvi obisk, kliknite povezavo NAROČITE SE ZDAJ in izpolnite vprašalnik – ker si tudi vi zaslužite težko pričakovane spremembe na bolje!

Brez bolečin z medicinsko akupunkturo

Kaj pravi znanost o tem, kako mi lahko pomagajo razne kreme, prilagojena ležišča, … pri zmanjšanju bolečine v križu?

Ker so bolečine v križu tako pogoste, obstajajo na tržišču mnogi izdelki, ki trdijo, da preprečujejo ali lajšajo bolečine v križu. Trenutno ni resnih znanstvenih dokazov, da kreme, posebni čevlji, vložki za čevlje, ledveni podporni pasovi, posebej oblikovano pohištvo ali posebne vrste ležišč pomagajo in zmanjšujejo bolečine v križu. Kljub temu, da resnih dokazov ni, si nekateri ljudje pomagajo tudi s temi pripomočki in občutijo zmanjšanje bolečin.

Kdaj je pri bolečinah v križu najverjetneje potrebna operacija (kirurški poseg)?

Le majhen delež ljudi z bolečinami v križu potrebuje operativni (kirurški) poseg. Kirurški poseg je nujen, če so prisotni znaki sindroma kaude equine (retenca – zastoj urina, inkontinenca – nehote vam uide urin ali blato, neobčutljivost v predelu spolovil, anusa ali zadnjice, motnje v spolnosti), druge hude bolezni kot sta tumor ali okužba, ali huda šibkost zaradi spinalne stenoze ali stiskanja živčnih korenin, vendar te situacije niso pogoste.

Včasih se za operativni (kirurški) poseg odločijo tudi pri ljudem s hudimi in trajnimi bolečinami v križu, ki sevajo v eno ali obe spodnji okončini, običajno zaradi zdrsa medvretenčne ploščice ali spinalne stenoze, kjer konzervativno (neoperativno) zdravljenje ni bilo uspešno.

Vaš izbrani osebni zdravnik vas bo napotil k ortopedu ali nevrokirurgu, če imate:

 • Stopnjujoče se nevrološke težave (npr. šibkost spodnjih okončin)
 • Izgubo občutka (odrevenelost) ali težave z odvajanjem vode ali blata
 • Če bodo po 4 – 6 tednih konzervativnega zdravljenja še vedno vztrajale hude bolečine v križu  s sevanjem v spodnje okončine (išias) in bodo prisotni znaki draženja ali utesnitve živčnih korenin.

operacija na hrbtenici zaradi bolečine

Kaj lahko storim, da se izognem ponovnemu pojavu bolečine v kružu?

Najbolje, kar lahko storite, je, da ostanete aktivni. Izvajanje vaj za krepitev in raztezanje hrbta vam lahko pomaga. Naučite se dvigovati bremena z uporabo mišic nog namesto hrbta in izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stoji v istem položaju.

Redna obravnava po Metodi RPRE vam pomaga, da vzdržujete prožne in hkrati sproščene mišice v predelu križa v poznejša leta. Ne samo vaše telo, ampak tudi um bosta sproščena in mirna, kar za vas pomeni, da boste lahko počeli stvari, ki jih radi počnete in to brez bolečin. Preberite si mnenja zadovoljnih strank, ki jim je Metoda RPRE že pomagala in sedaj živijo srečno in brez bolečin.

sproščeno življenje brez bolečine

Kako mi Metoda RPRE lahko pomaga pri preventivi, zmanjšanju in odpravi bolečine v križu?

Protibolečinska Metoda RPRE je inovativen in popolnoma oseben pristop k preventivi, zmanjšanju in odpravi bolečin v križu. Omogoča hitro in učinkovito zmanjšanje bolečin ter bistveno izboljša splošno počutje. Deluje globinsko, odpravlja bolečine in sprošča celotno telo. Hkrati zmanjšuje posledice stresa, izboljšuje spanec, krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetje v telesu.

Tehnike, ki jih uporabljamo, povezujejo izsledke najsodobnejših medicinskih raziskav na področju preventive, zmanjšanja in odprave bolečin, z znanjem o delovanju možganov (nevroznanost) in elementi medicinske akupunkture.

Zaradi osebnega pristopa so tehnike skrbno izbrane in individualno prilagojene, rezultati pa hitri in trajni.

Metoda RPRE vam lahko spremeni življenje, o tem pričajo številna mnenja zadovoljnih strank.

Podarite si prvi obisk, kliknite povezavo NAROČITE SE ZDAJ in izpolnite vprašalnik – ker si tudi vi zaslužite težko pričakovane spremembe na bolje!

veselje ob odpravi bolečin

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.